Köp EU moped klass 1

Har du funderat på vad du ska använda din moped till? Ska du köra till och från skolan eller jobbet? Är det långa avstånd? Vill du kunna skjutsa någon eller har du mycket som du ska ha med dig på resan? Eller är det utseende som är det viktigaste? Ska det vara en moped klass 1 eller moped klass 2?

Oavsett vilka svar du kommer fram till så kan det vara bra att tänka igenom detta innan du åker till butiken för där finns det mycket att välja mellan!

Köpa moped EU klass 1 – vad ska jag tänka på?
Fördelen med att köpa nytt

När du köper en ny moped behöver du inte oroa dig för att något ska gå sönder i första taget och garantier medföljer. En risk när du köper begagnat kan vara att mopeden är trimmad och då gäller inga garantier och försäkringen kan äventyras vid eventuell skada.

Det finns moped klass I och MOPED klass II4

Här handlar det om hur fort mopeden går. En klass I moped går lite fortare (45km/h)och bara får framföras på vanliga vägar medan klass II mopeder går något långsammare (25km/h) och därigenom får köras på cykelbanor och kan parkeras på cykelparkering.

För klass II krävs ett förarbevis om du är född efter 1994 (annars krävs inget förarbevis) och för klass I krävs ett mopedkörkort eller valfritt annat körkort. Läs mer här

Vad finns det för typer av motorer

Vid köp av en ny moped finns det två olika utföranden att välja på:

Klass I moped går i 45km/h och får inte framföras på cykelbana, här krävs ett AM-Körkort. Här gäller registreringsplikt med registreringsskylt.
Klass II moped får gå i 25km/h och får framföras på cykelbana, här krävs bara ett förarbevis. Ej registreringspliktig och saknar därför registreringsskylt.

Vilka tillbehör behövs

Ett grundläggande och mycket viktigt tillbehör är hjälmen.  Köp dessutom ett godkänt lås så att försäkringen gäller. Sedan finns det packboxar, extra batteri eller kapell beroende på vad du kan behöva.

Vad ska jag ha för försäkring?

En moped måste ha en trafikförsäkring för att få köras i trafik. Jämför gärna med flera försäkringsbolag då priserna kan skilja.
Vagnskada, brand eller stöld ingår inte i trafikförsäkringen, den måste du teckna separat.

Våra återförsäljare erbjuder reservdelar och service

Hos våra återförsäljare hittar du bara mopedmärke som har reservdelar och kan erbjuda service.