Moped klass 2

Definitionen av moped klass II beror på hur fort den går att köra och vilken effekt motorn har. Med en moped klass 2 får du köra på cykelbanor samt i buss-/taxi-filen. Den har en maxhastighet av 25 km/h och effekten får inte överskrida 1 kilowatt. För en mer detaljerad beskrivning för moped klass I och II, se SFS 2001:559 om moped.

En moped klass 2 är ett bra alternativ till cykeln och du parkerar den till och med i cykelstället. För att köra moped krävs ett förarbevis om du är född efter 1994 annars krävs det inget förarbevis. För klass I krävs ett mopedkörkort eller valfritt annat körkort, exempel bil går bra.

En moped klass II ska inte registreras och behöver därför ingen registreringsskylt. Mopeden är antingen typgodkänd enligt EU-gemensamma regler eller har godkänts vid en mopedbesiktning. En typgodkänd moped har en skylt och ett intyg (CoC-dokument) vilket visar att den omfattas av ett giltigt godkännande. En moped som har godkänts vid en mopedbesiktning ska ha en beteckning som är unik för fordonet.

 

Vilka trafikregler gäller?

Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din moped klass II på en cykelbana, om inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för cykelbanan där det står ”ej moped”. Trehjuliga mopeder klass II får köras på en cykelbana med lite trafik och tillräcklig bredd om särskild försiktighet iakttas.

Du måste ha en hjälm när du kör moped. Det finns vissa undantag, till exempel för dig som färdas med en tvåhjulig moped klass II som är konstruerad för att drivas med en tramp- och vevanordning och där motorn inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen, här räcker det med att använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd.

Har du en passagerare där bak, som inte har fyllt sju år, kan denne använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.
Du behöver också en trafikförsäkring.